Różyczki brokuła zostały ugotowane i podane do obiadu, ale co zrobić z odciętymi łodygami? Ukisić je! Kiszone łodygi brokułu to smaczna i pełna witamin przekąska. Dobra jest jako surówka i dodatek do sałatki. Poznaj prosty przepis na danie z resztek.
Kiszone ogórki i kapusta – to oczywista oczywistość. A wiesz, że w podobny sposób można ukisić także inne warzywa (i owoce)? Ba! Nawet resztki po warzywach! Weźmy taki brokuł: co zrobić z łodygą po ogołoceniu jej z różyczek? Proponuję ukisić. Identycznie „pozbędziesz się” łodyg kalafiora i kapusty, a nawet liści kalarepy. Wystarczy poeksperymentować z przyprawami i proporcjami poszczególnych składników.
A jeśli chodzi o mój przepis na kiszone łodygi brokułu…
Potrzebne składniki:
- jedna umyta łodyga brokułu
- pół litra wody
- pół łyżki (do zupy) soli
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy (opcjonalnie – do wyboru niektóre albo wszystkie): ziele angielskie, odrobina papryczki piri-piri, suszony tymianek, odrobina kminku.
Jak ukisić łodygę brokułu:
- Umytą łodygę brokuła pokrój na kawałki.
- W międzyczasie ugotuj wodę – odmierz pół litra wrzątku, dodaj soli, zamieszaj, a następnie odstaw solankę do wystygnięcia.
- Włóż do słoika kawałki łodygi, dodaj czosnku i przypraw.
- Gdy woda osiągnie temperaturę pokojową, zalej solanką warzywa w słoiku.
- Słoik przykryj (ja mocno nie zakręcam) i odstaw do ciepłego miejsca na kilka dni. W tym czasie możesz zaglądać do słoika, wąchać, próbować i kontrolować proces kiszenia. Gdy stwierdzisz, że taki stopień ukiszenia Ci odpowiada, zakręć słoik i wstaw go do lodówki, gdzie kiszonka wytrzyma kilka tygodni.
Spróbujesz? A może masz własne sposoby na wyrzucane zwykle fragmenty warzyw? Podziel się koniecznie swoimi przepisami na dania z resztek 🙂
A jeśli chcesz otrzymywać więcej przepisów upcyklingowych i to prosto na swoją skrzynkę mailową – zapraszam Cię do zapisania się na newslettera. Oczywiście, jest zgodny z RODO 😀