upcykling tkanin

Worek na pieczywo: zrób go samodzielnie

29 listopada 2016
worek na pieczywo

Nie tylko estetycznie wygląda, ale również na dłużej zachowuje smak i świeżość chleba. Własny materiałowy worek na pieczywo to także świetny sposób na redukcję foliowych torebek. Wykonasz go bardzo łatwo. Możesz także wykorzystać ostatnie spadające z drzew liście i ozdobić worek jesiennym motywem. 

 

Miejsce akcji: jedna z piekarni. Czas akcji: obecny. Chłopak przyszedł do zakładu i, kupując pieczywo, poprosił, by sprzedawczyni nie pakowała każdego gatunku do osobnej torebki, ponieważ ma własny worek, a z nadmiarem foliówek nie ma co robić. „Jak to pan nie ma?” – odrzekła tamta. – „Spali pan w piecu!”.

 

Historia ta, opublikowana ostatnio na grupie Zero Waste Polska, wywołała ogromne emocje. I to z dwóch powodów. Po pierwsze, braku powszechnej świadomości, że plastiku nie wolno spalać w piecach – to zanieczyszcza powietrze, którym potem wszyscy oddychamy. A po drugie, bo w erze powszechnych foliówek zapominamy, jak należy właściwie przechowywać pieczywo. A piekarnia to najlepsze miejsce, by przypominać o starych dobrych chlebakach i lnianych workach.

 

Worek na pieczywo: dlaczego warto?

 

Każdy rodzaj pieczywa ma inny czas przydatności. Najkrócej (do 3-4 dni) wytrzymuje pszenne, które zawiera dużo powietrza i mało wody. Najdłużej, do tygodnia, upieczone na zakwasie żytnie. Oczywiście, jeśli chleb jest przechowywany w odpowiednich warunkach.

 

Zdaniem wielu piekarzy, najgorzej się sprawdza foliowy worek. Reklamówki są wygodne: pieczywo, jako produkt, który nie jest myty przed jedzeniem, musi być szczelnie zapakowany już w momencie zakupu. A reklamówki są tanie i dostępne w każdym lokalu handlowym i gastronomicznym. Jeśli jednak ciepłe pieczywo owinąć w folię, to w środku zacznie się skraplać woda, którą chleb oddaje tuż po upieczeniu. To, owszem, nie pozwoli bułkom szybko czerstwieć, ale może stać się przyczyną rozwoju pleśni.

 

Co innego wykonane z naturalnego materiału i posiadające wywietrzniki chlebaki. Najlepiej się jednak sprawdzą lniane worki. Odprowadzają one nadmiar wilgoci ze środka, ale nie dopuszczają jej do bochenka z zewnątrz. To pozwala na dłużej zachować smak i świeżość chleba.

 

Lniany worek możemy zabrać też ze sobą na zakupy do piekarni. Dzięki temu ograniczymy ilość zużywanej na co dzień folii.

 

Worek na pieczywo: krok po kroku

 

Swój własny woreczek na bułki wykonasz bardzo łatwo i szybko. Wykorzystując farbki do tkanin możesz go też w oryginalny sposób ozdobić i spersonalizować. Czego będziesz potrzebować?

 

 

  • tkaniny – najlepiej lnianej: to może być stara koszulka lub sukienka. Jeśli lnu pod ręką nie masz, wykorzystaj bawełnę o grubym splocie
  • farby do tkanin – w sklepach plastycznych znajdziesz takie, które po uprasowaniu żelazkiem pozostają na stałe na tkaninie. Pytaj o produkt bezpieczny dla żywności.
  • sznurek
  • nici i igła
  • nożyczki

 

Najpierw tkaninę wyprasuj i wytnij dwa takie same prostokąty. Wymiary są dowolne, pamiętaj jednak, że w środku musisz zmieścić pieczywo. Wywiń tkaninę na lewą stronę i zszyj z trzech stron. Po bokach nie zszywaj do końca, tylko zostaw ok. 2 cm od góry – to będzie miejsce na sznurek.

 

worek na pieczywo diy

 

Teraz te wolne brzegi złóż na pół i przyszyj. Pilnuj tego, by w środku było wystarczająco miejsca na sznurek.

 

woreczek na pieczywo jak zrobić

 

No, i przyszedł czas na sznurek. Przeciągnij go dookoła worka.

 

lniany worek na chleb diy

 

Worek jest właściwie gotowy. Pozostało go tylko ozdobić. Ja do tego celu wykorzystałam liść klonu. Posmarowałam go farbą i docisnęłam do tkaniny, by barwnik dobrze się odbił.

 

lniany worek na pieczywo

 

Kiedy farba wyschła, utrwaliłam ją żelazkiem. Teraz pranie nie jest mu straszne!

 

jak uszyć worek na pieczywo

 

Tak wygląda gotowy worek na pieczywo. Możesz zabierać go ze sobą na zakupy i przechowywać w nim bułki! 😉

 

torebka na pieczywo

 

Jeśli spodobał Ci się pomysł, nie wahaj podzielić się tym wpisem ze znajomymi. Możliwe, że im również przypadnie do gustu 😉 Opowiedz również, jakie Ty masz sposoby na przechowywanie pieczywa. 

 

 

  • Świetny pomysł i prześliczne wykonanie 🙂

  • Bardzo fajny, ciekawe czy z moim antytalentem do szycia dam radę.

  • Aleksandra Piotrowska

    Twój worek jest funkcjonalny i piękny!!

  • Wygląda fantastycznie!
    Co do spalania opakowania to myślałam, że pakują w papier i dlatego tak zaleciła. Aż musiałam przeczytać jeszcze raz, bo tak się zdziwiłam, że ktoś może proponować palenie foliówek. Straszne!

    • No niestety :/ Ostatnio też czytałam w kwartalniku Recykling, że rocznie firmy zajmujące się odzyskiem zbierają 40% plastikowych butelek (chodziło o PET-y w tym tekście), które w ogóle trafiły na rynek w Polsce. Cała reszta, czyli 60%, trafia na wysypisko albo jest spalana w domach. Przerażające.

  • Już od jakiegoś czasu myślałam o takim worku. Chyba czas się zabrać za samodzielne szycie 🙂

    • Dziękuję 🙂 A szycie polecam, zabawa jest przednia 🙂

  • Piękny wyszedł 🙂 .

  • Mira Jurecka

    Mistrzunio! Na nowo, a takie piękne cudo! Uwielb!

  • nat

    Świetny worek 🙂

    Przy szyciu bez obrzucania brzegów bałabym się, że te mogą się siepać, a poza tym będą się tam wbijać okruszki – żeby temu zapobiec można zrobić szew francuski – zszyć najpierw materiały lewymi stronami do środka, a potem wywinąć worek na drugą stronę i powtórzyć szwy, tak by brzegi schowały się w środku. Tu dobry opis: https://lolajoo.blogspot.com/2013/05/szew-francuski.html 🙂 Muszę wreszcie dorwać odpowiedni kawałek materiały i uszyć własny worek 🙂

    • Pewnie, własny worek jak najbardziej polecam!