fbpx
Menu
upcykling żywności

Praliny: szybki deser z resztek

szybki deser z resztek

Masz ochotę na coś słodkiego, ale brak Ci czasu na gotowanie skomplikowanego deseru? Zajrzyj do szafek kuchennych, wyciągnij z nich parę składników i przygotuj szybki deser z resztek! Przepis na pyszne praliny zero waste znajdziesz poniżej. 

 

Zgadnijcie, jaki produkt spożywczy Polacy najczęściej wyrzucają do kosza? Z zeszłorocznych badań Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności  wynika, że w naszych śmietnikach lądują przede wszystkim: owoce (32 proc. ankietowanych), warzywa (33 proc.) i wędliny (49 proc.). Na pierwszym miejscu jest jednak pieczywo! Chleb wyrzuca do kosza co drugi z nas…

 

Dlaczego? Jako powód marnowania żywności najczęściej wskazywane jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. Kupujemy za dużo jedzenia i zanim zdążymy go przejeść, produkty ulegają zepsuciu. Wyrzucamy też żywność dlatego, że nam nie smakuje. Albo źle ją przechowujemy (w tym miejscu polecam Ci grafikę o prawidłowym układaniu żywności w lodówce – możesz ją pobrać TUTAJ).

 

Najlepiej jest unikać powstawania przyszłych odpadów już w momencie robienia zakupów. Ładować do koszyka dokładnie tyle jedzenia, ile jesteśmy w stanie skonsumować. Nie kupować pod wpływem chwili, impulsu, promocji „2 w cenie 1” i pustego żołądka, który krzyczy: Więcej, więcej!

 

Ale jeśli mimo wszystko jakieś produkty Ci zostaną, to zanim się zmarnują, warto je jeszcze wykorzystać. Polecam Ci dziś przepis na szybki deser z resztek, dzięki któremu uratujesz przed wyrzuceniem czerstwe pieczywo. 

 

Szybki deser z resztek: składniki

 

  • czerstwe pieczywo: jasne, ciemne, z ziarnami – nie ma znaczenia, użyj tego, co masz
  • wrzątek
  • kakao
  • masło: może być też w wersji roślinnej, ważne, by tężało w niskiej temperaturze
  • cukier (stewia) lub miód
  • bakalie: tu pełna dowolność, przewietrz szafki kuchenne i wyciągnij z nich resztki daktyli, suszonych jagód, orzechów, skórek owoców itd.

 

 

praliny z resztek zero waste

 

Praliny w kilku krokach

 

Przygotowanie deseru zajmie Ci co najwyżej 15 minut. Kolejne 30 minut musisz odczekać, aż praliny stężeją w lodówce.

 

  • Ale po kolei. Połam/pokrój na drobne kawałki zaschnięte pieczywo (kawałki wielkości 3×3 cm, ale mogą być drobne odstępstwa od tej wielkości). Ułóż je w głębokiej misce i zalej wrzątkiem (poziom wody ma być o pół centymetra nad pieczywem).
  • Póki pieczywo się namacza, posiekaj na drobne kawałki bakalie i orzechy.
  • Dotknij pieczywa widelcem – jeśli już stało się miękkie, możesz zamieszać go do uzyskania jednorodnej masy. Póki „ciasto” jest jeszcze ciepłe, dodaj do niego masła, niech się rozpuści.
  • Do zmieszanego z masłem pieczywa dodaj kakao, cukier, posiekane bakalie. Wszystko dobrze zamieszaj.
  • Z gotowej masy uformuj w dłoniach kulki. Następnie obtocz je w kakao.
  • Teraz odstaw deser do lodówki i zaczekaj, aż lekko zastygnie 😉

 

Smacznego! Spodobał Ci się przepis na deser z resztek? Koniecznie udostępnij go znajomym – niech również poznają smaczny pomysł na niemarnowanie pieczywa 🙂 A jeśli dania z resztek to dla Ciebie nie nowość, zapraszam do udziału w czerwcowej odsłonie wyzwania #UpcyklingowyRok (TUTAJ jest więcej informacji). Pokaż innym, jakie masz sposoby na wydłużenie życia żywności! 

 

Interesuje Cię temat upcyklingu i chcesz wiedzieć więcej? Zapraszam do newslettera Na nowo śmieci. Wysyłam smakowite i przydatne kąski z odzysku 😀